Asbestveilig Vlaanderen: Interleuven's inventarisatieproject in Leuven

Gepubliceerd op 18 november 2023 om 17:24

In een grensverleggende alliantie met de OVAM onthult Interleuven weldra de verborgen wereld van asbest in het hart van Leuven. Samen met een externe partner zetten ze alles op alles om elk asbestverdacht dak in de stad, en bij uitbreiding de ruime regio, op een rij te zetten, kleurrijk weergegeven op een gedetailleerde kaart. Hun missie? Een asbestveilige toekomst voor het arrondissement!

Waarom asbest inventariseren?

Ondanks het verbod op het gebruik van asbest in België sinds 2001, blijkt dat dit schadelijke materiaal nog steeds aanwezig is in onze huizen, scholen en bedrijven. Vooral golfplaten en leien bevatten vaak asbest, wat niet alleen een risico vormt tijdens sloopwerkzaamheden, maar ook een bedreiging vormt voor het milieu en onze gezondheid. De veroudering van dakbedekking, blootgesteld aan de natuurelementen, draagt bij aan het verspreiden van de schadelijke asbestvezels.

Gebrek aan geografische informatie

Een zorgwekkend feit is het gebrek aan gedetailleerde geografische informatie over de toepassing van asbest in de bouw gedurende de afgelopen decennia. Hieruit ontstond de noodzaak voor het inventarisatieproject van Interleuven.

Door middel van een samenwerking met de OVAM en een externe partner, zal zij een kaart ontwikkelen die niet alleen de omvang van asbestverdachte daken aantoont, maar ook de locaties waar daken asbestvrij zijn, op een heldere wijze weergeeft.

De kaart als werkinstrument

Het uiteindelijke resultaat, meer bepaald een gedetailleerde kaart, dient niet alleen als visuele voorstelling, maar ook als krachtig werkinstrument. Het hoofddoel is de inwoners aan te moedigen om hun woningen asbestveilig te maken. Via een toegankelijk publiek dashboard kunnen de initiatiefnemers gezamenlijk de voortgang volgen van het aantal gesaneerde daken, zowel op lokaal niveau, als in het gehele arrondissement Leuven

Naar een asbestveilige toekomst

Met de ambitie om tegen juni 2024 het volledige arrondissement Leuven geïnventariseerd te hebben, zet Interleuven zich in voor een asbestveilige toekomst. Zo wenst de intergemeentelijke dienstverlenende vereniging samen te werken en te streven naar een omgeving waarin de gezondheid van het milieu en de gemeenschap voorop staan.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.