Vlaamse regering verlengt premie voor asbestverwijdering

Gepubliceerd op 26 september 2023 om 07:37

De Vlaamse regering heeft op 25 september 2023 beslist om de premie voor asbestverwijdering te verlengen. De premie bedraagt € 8 per vierkante meter en is bedoeld om de verwijdering van asbest te stimuleren.

De verlenging geldt voor asbestverwijdering in combinatie met muurisolatie en dakisolatie. Voor asbestverwijdering in combinatie met muurisolatie zijn aanvragen tot eind 2025 mogelijk, voor zowel woningen als niet-residentiële gebouwen. Voor asbestverwijdering in combinatie met dakisolatie zijn aanvragen tot eind 2025 mogelijk voor niet-residentiële gebouwen. Voor residentiële gebouwen was geen einddatum vastgelegd, dus deze premie blijft onveranderd.


De verlenging van de premie is een belangrijke stap in de richting van het doel van de Vlaamse regering om tegen 2034 alle risicovolle asbesttoepassingen uit Vlaamse gebouwen en woningen te hebben verwijderd.

Waarom is asbestverwijdering belangrijk?

Asbest is een gevaarlijke stof die kan leiden tot kanker. Asbesthoudende materialen kunnen asbestvezels vrijgeven als ze worden beschadigd. Deze vezels kunnen door de lucht worden ingeademd en in de longen terechtkomen.

Het is daarom belangrijk om asbesthoudende materialen op een veilige manier te verwijderen. Dit kan alleen worden gedaan door een gespecialiseerd bedrijf.

Hoe vraag je de premie aan?

De premie voor asbestverwijdering kan worden aangevraagd bij de Vlaamse overheid. Meer informatie is te vinden op de website van de Vlaamse overheid:

Mijnverbouwpremie

De verlenging van de premie voor asbestverwijdering is een goede zaak. Het maakt het voor eigenaars van gebouwen en woningen aantrekkelijker om asbesthoudende materialen op een veilige manier te laten verwijderen. Dit is belangrijk om de gezondheid van de bevolking te beschermen en om het doel van de Vlaamse regering te bereiken om tegen 2034 alle risicovolle asbesttoepassingen uit Vlaamse gebouwen en woningen te hebben verwijderd.

 

Lees hier meer over de invloed van de aanwezigheid van asbest op de woningprijs.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.